Donáth Anna Jászberényben emlékezett meg nagyapjáról

Megosztás

A Momentum egykori pártelnöke és EP-képviselője, Donáth Anna a napokban Jászberénybe látogatott, hogy megemlékezzen apai nagyapjáról, a Jászárokszálláson született Donáth Ferencről, akit a Nagy Imre-per másodrendjű vádlottjaként ítéltek el.

A politikus a Facebookon osztotta meg, hogy számára ezúttal kicsit más az október 23.-ai megemlékezés, hiszen ezt megelőzően édesapja, az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő és evangélikus lelkész Donáth László mindig felhívta, idén nyáron azonban 68 éves korában elhunyt.

„Idén fájóan néma a telefon. Ezért is zarándokoltam ma el a gyökereimhez Jászberénybe – avagy Birinybe, ahogyan a nagyszüleim hívták. Fiammal, akinek már én mesélek. Hiszen ‘56 emléke addig él, amíg van, aki elmeséli. És egyre inkább nekünk kell tovább mesélnünk. Őszintén fel kell tennünk magunknak a kérdést: mit tehetünk azért, hogy a múlttal őszintén szembenézve merjünk és akarjunk emlékezni” – fogalmazott Donáth László unokája.

Donáth Anna

Megemlékezés és emlékezés. A kettő nem ugyanaz. Számomra október 23 évről évre egyre inkább emlékezés. Emlékezés azokra, akik átadták a tudást, 1956 üzenetét, emlékét, tanulságait. A történelem…

Donáth Ferencnek a városi önkormányzat és a Nagy Imre Társaság helyi szervezete állított emléktáblát a Lehel Vezér Gimnázium falán 2016-ban, ahol tanult és érettségizett. Politikusként, agrártörténészként, nemzetgyűlési és országgyűlési képviselőként tevékenykedett, több év börtönbüntetés után 1960-ban kapott egyéni kegyelmet.

Végül 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa Nagy Imre, Donáth, Gimes Miklós, Tildy Zoltán, Maléter Pál, Kopácsi Sándor, Jánosi Ferenc, Vásárhelyi Miklós és Szilágyi József ítéletét hatályon kívül helyezte és bűncselekmény hiányában mindannyiukat felmentette.

Kép: Donáth Anna Fb

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek